Săptămâna trecută, descoperit-am o nouă rețea de socializare. Sublevel e numele ei și a fost creată de către un român, Lucian Marin.

Când, prin 2010, Google anunța lansarea serviciului Buzz, care era văzut ca un concurent pentru mai-popularul Twitter, m-am numărat printre cei sceptici, considerând că Google a ajuns prea târziu în domeniul acesta, al social media. Și iată că un an mai târziu, gigantul american anunța că renunță la Buzz, pentru a se concentra pe dezvoltarea lui Google+. Deși aș putea spune că G+ reprezintă, la rândul său, un concurent pentru Facebook, lucrurile sunt un pic mai complicate de atât și nu reprezintă subiectul articolului de față.

Sublevel e, însă, diferit. Nu are în spate o companie multinațională. I-aș putea spune o rețea de socializare indie, creată de către utilizatori, pentru utilizatori. Seamănă mult cu Twitterul de pe la începuturi, deși, un pic mai rudimentar.

În general, sunt un fan al designului minimalist. E suficient să te uiți la cum arată acest blog pentru a-ți da seama de lucrul ăsta. Poate și de aceea îmi place cum arată Sublevel. În plus, No Like Counts și No Reshare Function sunt două caracteristici care aproape că reprezintă o garanție că pe Sublevel nu vei întâlni persoane care simt nevoia constantă de apreciere.

Din punct de vedere tehnic, Sublevel este construit cu Django, susținut de o bază de date PostgreSQL și funcționează chiar și cu javascript dezactivat.

Într-o lume aflată într-o continuă criză de timp, poate părea destul de dificil să te îndrepți către o nouă aplicație care-ți va fura minute prețioase din viață. Mai ales că aici nu vei vedea poze cu pisici sau gif-uri („Sublevel won’t provide support for images, videos, gifs, audio.„). Însă, încearcă să renunți pentru o jumătate de oră la Facebook și dă-i o șansă lui Sublevel. Poate chiar vei găsi ceva interesant de spus și vei lua parte la dezvoltarea unei comunități, în care există mai puțin marketing, mai puțin PR și CSR, o comunitate cu mai puțini oameni care încearcă să se vândă, într-un fel sau altul, pentru like-ul tău.

Despre Lucian, poți afla mai multe pe site-ul său, iar despre Sublevel, aici.