Blockchain.

Cu siguranță ai auzit de acest termen. Probabil, cel mai des, în combinație cu bitcoin sau cu alte monede virtuale. Dar ce este acest blockchain?

Un student și pasionat de blockchain, Maarten Velthuijs, încearcă să explice: e un sistem care nu poate fi oprit; e o forță a naturii; e un algoritm descentralizat. Pentru ca în cele din urmă să adauge: Ok, e greu de explicat.

Pe scurt, imaginează-ți un tabel sau o bază de date. De regulă, în cazul unei baze de date, cineva controlează cine are acces la datele de acolo, cine poate șterge, adăuga sau modifica datele.
Blockchain-ul este asemănător, dar cu o mică diferență: nimeni nu controlează accesul la baza de date, nimeni nu poate modifica datele de acolo, și toată lumea poate vedea și adăuga date.

Articolul scris de Jesse Frederick și tradus în engleză de Hannah Kousbroek este o radiografie fidelă a ceea ce înseamnă blockchain și o lectură esențială pentru oricine vrea să înțeleagă acest fenomen.

That’s why I wrote this article. I can tell you upfront, it’s a bizarre journey to nowhere. I’ve never seen so much incomprehensible jargon to describe so little. I’ve never seen so much bloated bombast fall so flat on closer inspection. And I’ve never seen so many people searching so hard for a problem to go with their solution.