Dacă n-ați auzit până acum de Miranda July, vă spun eu din start că-i o ciudată care face exact lucruri din alea „artsy”, la care numai artiștii ciudați s-ar putea gândi.

Prima dată mi-a atras atenția cu scurtmetrajul Are You the Favorite Person of Anybody?

Anul trecut se ocupa de proiectul We Think Alone: o serie de 20 de e-mail-uri trimise săptămânal, pe o anumită temă, din arhiva unor celebrități mai mult sau mai puțin cunoscute. Pe 11 noiembrie 2013, când a fost trimis ultimul mesaj, erau în baza de date aproape 105.000 de abonați din 170 de țări.

Anul acesta, iată că-mi atrage atenția cu un alt proiect. De fapt, o aplicație. Somebody, pe numele ei.

Nu-nțeleg de ce este disponibilă doar pentru iOS, dar probabil opinia generală e că utilizatorii de IPhone sunt mai artiști din fire sau sunt mai deschiși la nou sau cei care au realizat-o, pur și simplu, n-au găsit o altă soluție pentru a mă exclude pe mine din rețea.

Deși funcționează mai mult ca o aplicație de mesagerie, Somebody poate fi numită și rețea de socializare, pentru că iată ce face: utilizatorul A dorește să trimită un mesaj utilizatorului B, numai că nu vrea să o facă personal. Astfel, prin intermediul aplicației, identifică persoanele care se află în apropierea Utilizatorului B și o alege pe una dintre acestea (căreia îi vom spune Utilizator C) pentru a-i trimite mesajul său. Astfel, Utilizatorul C va trebui să meargă la Utilizatorul B și să-i transmită mesajul verbal.

Ok, Miranda July menționează că transmiterea mesajului ar trebui făcută cu intonația și gesturile necesare, dar simt că deja are prea multe pretenții.

Numai că aplicația Somebody are un sistem prin care utilizatorii sunt stimulați să transmită cât mai expresiv posibil mesajele care ajung la ei. Aceștia primesc un rating în funcție de cât de bine și-au jucat rolul.

Dacă v-am amețit de tot și tot n-ați priceput ce vrea aplicația asta de la viața voastră, iată un filmuleț care să facă totul mai clar. Acesta face parte din campania de promovare a aplicației și a fost prezentat în premieră la Festivalul de film de la Veneția.

Somebody este un proiect de artă și, în același timp, un experiment social marca Miranda July, pus în practică cu ajutorul casei de modă Miu Miu (asta cred că explică logo-ul și design-ul aplicației).

PS: Faceți cumva și vedeți Me and You and Everyone We Know.