Marin Apostol log | Lumea lu saramon

Timp de o lună am pus UR Browser la test

Pe 22 iunie, start-up-ul franco-român AdaptiveBee anunța lansarea versiunii beta a unui nou browser. Intitulat UR Browser, acesta este realizat pe platforma Chromium, care stă și la baza popularului Google Chrome.

Momentan este disponibil doar pentru sistemele de operare Windows și OS X, însă dezvoltatorii promit cât de curând versiuni și pentru Android și iOS.

UR Browser, la prima vedere

Imediat după instalare, UR Browser arată ca în poza de mai jos. Ceea ce-i destul de cool (și colorat, și informativ) comparativ cu clasicul New tab al lui Google Chrome. Am observat totuși că nu întotdeauna recunoaște cu exactitate locul în care te afli pentru a-ți afișa detaliile despre vreme, dar nu este el de vină, ci rețeaua.

Te poți autentifica cu contul tău de Google și dintr-o dată ai acces la toate datele salvate acolo (parole, istoric, bookmarks, extensii, setări). Ceea ce face din UR Browser un Chrome care a suferit un facelift.

Iar dacă ești deja utilizator de Chrome, atunci îți va fi foarte ușor să te familiarizezi cu el, având în vedere că interfața este destul de asemănătoare.

ur browser default home

Ce aduce nou UR Browser

Spre deosebire de Chrome, UR Browser pare orientat foarte mult către utilizator. Cum îl deschizi, în Homescreen ai acces la informații despre oră, dată și vreme. În plus, ai diverse colecții de shortcuts. UR Home este colecția implicită, pe lângă aceasta putând să mai alegi dintre alte două: UR Work și UR Fun.

N-am înțeles cum (sau dacă) poți adăuga alte shortcuts în acele colecții totuși, dar nici nu m-am străduit prea tare, pentru că nu sunt genul de utilizator care deschide un site dintr-un bookmark, ci prefer să tastez în bară de fiecare dată, bazându-mă pe funcția autocomplete, care completează automat url-ul pentru site-urile vizitate des.

Și tot în Homescreen mai poți găsi o listă către cele mai populare servicii de mesagerie: Facebook Messenger, WhatsApp, Skype și Telegram, astfel încât poți comunica prin intermediul acestor aplicații direct din această fereastră, fără a mai fi nevoit(ă) să deschizi un alt site.

Din Setări poți activa câteva funcții specifice lui UR Browser.

ur browser settings

UR Media Gallery îți oferă posibilitatea de a descărca fișiere media (video, muzică sau imagini) direct din pagina pe care o vizitezi, indiferent dacă acel fișier are opțiunea de a fi descărcat sau nu (exemplu: clipurile de pe YouTube). Ar trebui totuși să știi că cel mai probabil multe dintre fișierele respective sunt supuse restricțiilor de copyright și nu ar trebui să le utilizezi în scopuri comerciale. De altfel, UR Browser te avertizează cu privire la asta.
Toate fișierele media descărcate, precum și cele existente deja pe calculator, pot fi vizualizate și redate direct în browser, în această secțiune, unde poți crea și playlist-uri.

UR Customization îți permite să alegi dintr-o mulțime de teme, poți schimba culorile, iconurile și poți alege wallpapere HD sau parallax 3D.

Iar secțiunea UR Games îți oferă posibilitatea de a juca online, direct în browser, o mulțime de jocuri. Este, de fapt, o trimitere la site-ul urfreegames.com, care poate fi accesat de pe orice alt browser.
Această secțiune este plină de reclame și bănuiesc că este o primă soluție prin care dezvoltatorii s-au gândit să câștige ceva bani.

ur browser media gallery

Ce m-a deranjat la UR Browser

Acum c-am văzut ce aduce nou UR Browser, e timpul să spun și ce mă deranjează la el.

În primul rând, e enervant să observi că nu poți alege ca la restart să ți se deschidă aceleași tab-uri pe care le aveai deschise ultima dată când ai închis browser-ul. La fiecare restart UR Browser deschide o sesiune nouă.

Apoi, ai cam încurcat-o dacă ai uitat o parolă și te bazai pe faptul că o găsești salvată în browser. UR Browser nu-ți oferă posibilitatea de a vizualiza parolele salvate. (și știu că nu este good practice să le salvezi în browser, dar e practic).

Unul dintre primele lucruri pe care le setez atunci când instalez un browser este să mă întrebe de fiecare dată unde doresc să salvez fișierele pe care le descarc. Ei bine, UR Browser consideră că nu am nevoie de această opțiune și nu-ți oferă decât posibilitatea de a seta directorul implicit în care dorești să salvezi descărcările.

Și poate cel mai deranjant lucru este că interferează cu setările din Chrome. Dacă ești autentificat(ă) în UR Browser cu contul Google cu care ești autentificat(ă) și-n Chrome, uneori (n-am reușit să-mi dau seama ce determină acest comportament) setarea din Chrome prin care selectai ca la începutul unei noi sesiuni să se deschidă aceleași tab-uri ca data trecută se dezactivează și se activează automat ca noua sesiune să înceapă cu un nou tab. Exact ca la UR Browser.

Concluzie

UR Browser poate fi o alternativă bună la Chrome dacă dorești să nu folosești Chrome dar să beneficiezi de aproape aceleași funcționalități și interfață. Iar funcțiile proprii, precum UR Media Gallery, UR Customization sau UR Games, îl fac să fie potrivit mai mult pentru adolescenți.

#saramonRecomandă <1> » « Cum transferi mesajele de pe Windows Phone pe Android

2 Comments

 1. Care este browserul tau preferat? Concluzia asta ar trebui sa fie.

  Personal, Chrome si Opera. D-astea noi nu am testat pt ca am tot ce-mi trebuie pe astea 2.

  Inainte de a spune ce are si ce nu are fiecare, ar trebui sa ne spui daca te-a convins sa-l folosesti constant. Daca nu, e cam nasol.

  • saramon

   12 august 2016 — 20:39

   Păi cred c-ar trebui să recitești titlul. N-am scris un articol despre browserul meu preferat.

   Prefer Chrome, dar folosesc simultan și Firefox și Edge. (cândva, Opera era în locul lui Edge).

   Un browser care mă convinge pe mine să-l folosesc constant s-ar putea să nu convingă pe altcineva. Chestiile astea-s în mare parte subiective. Depinde de nevoile fiecăruia. Am spus ce mă deranjează la UR Browser, iar de aici cred că reiese că nu m-a convins.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

*

Copyright © 2011 - 2021 Marin Apostol

Realizat de Marin Apostol, după un design de Anders Noren — Sus ↑