gandesti phblogmeet

Bloggerii din Prahova continuă să se întâlnească. Iar sâmbătă, 28 mai, a fost deja cea de-a cincea întâlnire pe anul acesta. Eu am lipsit de la trei dintre ele, și cum de data asta am aflat din timp și aveam câteva ore libere, mi-am spus că ar cam fi timpul să mai stau de vorbă cu cei cu care mă întâlnesc deja de 8-9 ani la astfel de evenimente și să cunosc și oamenii noi care au venit în comunitate între timp.

Poate că nu se întâmplă nimic care să schimbe ceva cu adevărat pe la blogmeet-uri (deși proiectul PhIT Community s-a conturat inițial în cadrul unui astfel de blogmeet), însă ajungi să întâlnești oameni interesanți și locuri despre care n-ai fi aflat altfel (sau, cu puțin noroc, ai fi aflat puțin mai târziu).

Și-mi mai place entuziasmul oamenilor la aceste evenimente, chiar dacă cei veterani par din ce în ce mai sceptici și știu că nu mai e cazul că viseze. Mai puțin Dragoș. Care cred că reprezintă principalul motiv pentru care mai putem vorbi despre sintagma blogosferă prahoveană în momentul de față.

La astfel de întâlniri, revine periodic întrebarea încotro se îndreaptă blogosPHera? Eu aș spune că n-are nicio direcție. Și nu este un caz izolat. Am mai întâlnit și alte cazuri în care se dorește ca gruparea respectivă să fie ceva important și eficient, dar nimeni nu știe cum să definească acel ceva important și eficient și nici cum să ajungă acolo.

Da ăsta sunt eu, un pesimist declarat. Mi-ar plăcea să descopăr că m-am înșelat. Și să descopăr asta cât mai curând. Pentru că oamenii care se adună la aceste blogmeet-uri sunt niște oameni cu intenții bune.

Gândești?

gandesti

Spuneam mai sus că la acest blogmeet am avut ocazia să descopăr un loc foarte interesant. Se numește Gândești? și este situat chiar în centrul Ploieștiului. Adresa exactă o puteți găsi pe site-ul oficial.

Ce este grozav la acest proiect este faptul că își dorește să sprijine cultura și, în principal, lectura.

În principiu, oricine va putea veni aici pentru a se răcori cu o apă plată sau minerală, cu un suc, sau pentru a bea un ceai sau o cafea, înăuntru sau la terasă, însă în sala de lectură vor avea acces doar membrii. Aceștia trebuie să aibe între 16 și 26 de ani, să urmeze cursurile unei instituții de învățământ și vor fi selectați în urma unui interviu. Iar partea cea mai cool este că odată ce un membru cumulează cel puțin 25 de ore petrecute la sala de lectură într-o lună, va primi câte 10 lei pe oră.

Inițiativa este una inedită și sper să aibe succes iar peste un an – doi să beau o cafea la Gândești? și managerul de acolo să-mi povestească despre cum acest proiect i-a depășit așteptările.


P.S. Pentru cei care nu știu ce-ar putea citi la Gândești?: are aproape întreaga colecție Hetzel, cu cărți scrise de Jules Verne, colecția originală pe care am citit-o și eu în urmă cu vreo 20 de ani. Paginile alea îngălbenite și mirosul de… carte parcă face să fie imposibil să le reziști.